2. CÜZ KUR’ÂN-I KERİM MEÂL SORULARI

Resim---Kopya

 

1. Adil, seçkin, her yönüyle dengeli ve ölçülü, haktan asla ayrılmayan bir ümmet / toplum şeklinde açıklanan “orta / adil ümmet” nitelemesi Müslümanlar için niçin kullanılmıştır? (2/143)

a) Son peygamberin ümmeti oldukları için

b) Yahudilik ve Hıristiyanlık arasında orta bir yol tuttukları için

c)İnsanlara birer şahit olsunlar ve Peygamber de kendilerine bir Şahit olsun diye

d) Ahirette bütün ümmetlerin ortasında haşr edilecekleri için

2. Allah, kıble değişimini dillerine dolayıp “Onları (Müslümanları) yönelmekte oldukları kıbleden çeviren nedir?” diyenlere Hz. Peygamber (saa) ‘in nasıl bir karşılık vermesini tavsiye etmektedir? (2/142)

a) Gelin sizin ve bizim aramızda ortak olan bir kelimede buluşalım.

b) Doğu da, Batı da Allah’ındır. Allah dilediği kimseyi doğru yola iletir.

c) Sizin dininiz size, bizim dinimiz bize.

d) Dinde zorlama yoktur.

3. “Biz senin yüzünün göğe doğru çevrilip durduğunu görüyoruz. Elbette seni hoşlanacağın bir kıbleye döndüreceğiz.” meâlindeki âyetle müjdelenen yeni kıble neresidir? (2/144)

a) Mescid-i Harâm

b) Mescid-i Aksâ

c) Mescid-i Nebevî

d) Mescid-i Kubâ

4. Eşleri ölen kadınların tekrar evlenebilmeleri için beklemeleri gereken süre ne kadardır? (2/234-235)

a) Kırk gün

b) Üç ay on gün

c) Dört ay on gün

d) Altı ay

5. Allah insanların hangi hususta yarışmalarını emretmektedir? (2/148)

a) Mal biriktirmek

b) Ticaret

c) İyilik

d) İlim

6. Ehl-i Kitap’ın, Hz. Peygamber’i aslında tanıdıkları ve özelliklerini bildikleri anlatılırken nasıl bir benzetme yapılmıştır? (2/146)

a) Kendi varlıklarını bildikleri gibi

b) Kendi oğullarını tanıdıkları gibi

c) Güneşin varlığından emin oldukları gibi

d) Taşın sertliğinden emin oldukları gibi

7. Hem Allah’ın, hem de lânet etme konumunda olan herkesin lânetine uğrayanlar, aşağıdakilerden hangisini yaptıkları için bu cezaya çarptırılmışlardır? (2/159)

a)İnsanlara iyiliği emredip kendi nefislerini unuttukları için

b) Kötülük yapanları engellemedikleri için

c)İndirilen apaçık delilleri ve açıklandıktan sonra hidayeti gizledikleri için

d) Kelimeleri yerlerinden oynatarak Kitab’ı tahrif ettikleri için

8.İnkâr edenleri imana çağıran peygamber ile onun bu çağrısı karşısında sağır, kör ve dilsizler gibi olan inkârcıların durumu hangi benzetmeyle anlatılmaktadır? (2/171)

a) Bağırıp çağırmadan başka bir şey duymayan sürü ile çoban

b) Uçurum kenarında durup insanları oradan uzaklaştırmaya çalışan kral ile halkı

c) Ateşe doğru Koşuşan pervaneler ile onları engellemeye çalışan kişi

d) Kötülükten sakınmayı tavsiye eden âlim ile onu dinlemeyen cahil insanlar

9. Önderliği altında savaşmak için bir hükümdar gönderilmesini istedikleri zaman

Isrâiloğulları’na gönderilen kimdir? (2/246- 247)

a) Dâvûd

b) Câlût

c) Süleymân

d) Tâlût

10. Câlût’u kim öldürmüştür? (2/251)

a) Tâlût

b) Dâvûd

c) Süleymân

d) Hârûn

11. Fitne, kendisi de büyük günahlardan olan bir fiille mukayese edilmektedir. Bu fiil aşağıdakilerden hangisidir? (2/217)

a) Adam öldürmek

b) Zina yapmak

c)İçki içmek

d) Yalan söylemek

12. Allah kimler için “ölüler” ifadesinin kullanılmamasını istemektedir? (2/154)

a) Allah yolunda öldürülenler

b) Salihler

c) Veliler

d) Peygamberler

13. “Hoşunuza gitmediği hâlde size farz kılındı.” ifadesiyle anlatılan yükümlülük aşağıdakilerden hangisidir? (2/216)

a) Namaz

b) Zekât

c) Oruç

d) Savaş

14. “De ki onlarda hem büyük günah, hem de insanlar için yararlar vardır. Ama günahları yararlarından büyüktür.” âyet mealinde işaret edilen günahlar aşağıdakilerden hangisidir? (2/219)

a) Şirk ve zina

b) Adam öldürme ve yalan

c) Yol kesme ve faiz

d) İçki ve kumar

15. “Allah sizi ……………  yeminlerinizden dolayı sorumlu tutmaz.” âyet mealinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir? (2/225)

a) Kasıtlı

b) Kasıtsız

c) Küçük

d) Büyük

16. Kur’ân-ı Kerim’in indirildiği ay aşağıdakilerden hangisidir? (2/185)

a) Ramazan

b) Zilkade

c) Muharrem

d) Şevval

17. Oruç ibadeti kimlere farz kılınmıştır? (2/183)

a) Müslümanlara

b) Müslümanlara ve Hıristiyanlara

c) Müslümanlara ve Yahudilere

d) Bütün ümmetlere

18.İsrâiloğulları, kendilerine hükümdar olarak seçilen kişiyi zengin olmaması sebebiyle kabule yanaşmayınca peygamberleri hangi özelliklerini sayarak onun hükümdarlığını kabul etmelerini istedi? (2/247)

a) Soylu ve güçlü olması

b) Allah tarafından seçilmesi, bilgisinin ve gücünün artırılmış olması

c) Korkusuz olması, ayrıca peygamberler soyundan gelmesi

d) Yöneticilikte tecrübeli olması ve halkın içinden gelmesi

19. Haram aylarla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur? (2/217)

a) Aylardan bir kısmının haram ay kabul edilmesi İslâm’ın iptal ettiği bir Arap geleneğidir.

b) Yahudilerin çalışmasının yasak olduğu aylardır.

c) Haram aylardan biri olan Ramazan ayında oruç tutmak farzdır.

d) Haram aylarda savaşmak büyük bir günahtır.

20. Ramazanda hastalık ya da yolculuk sebebiyle oruç tutamayanlar, tutamadıkları gün sayısınca diğer zamanlarda oruç tutarlar. Diğer zamanlarda da tutamayanların yapmaları gereken şey aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? (2/184)

a) Kurban keserler.

b) Bir köleyi âzat ederler.

c) Tutamadıkları her gün için bir fidye verirler.

d) Herhangi bir sorumlulukları olmadığı için bir şey yapmazlar.

 

1. CÜZÜN TEST SONUÇLARI

1-A,2-B, 3-A,4- D, 5- A, 6- D,7- C, 8- D, 9- C, 10- B,

11- D, 12- D, 13- C, 14- A, 15- A, 16- D, 17- B, 18- A, 19- C, 20- B.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir

4 Yorum

  1. 1
  2. 3

    Soruların cevapları yanlış. 18 19 20 bunları kontrol ettim cevaplar yanlış. Diğer sorularında kontrol edilmesi gerejmektedir.

    • 4

      İLGİNİZDEN DOLAYI TEŞEKKÜR EDERİZ. CEVAPLARI TEKRAR KONTROL ETTİK. CEVAPLAR DOĞRU İDİ. 2. CÜZ. CEVAP ANAHTARI 3. CÜZ SORULARIN ALTINDADIR. ALLAH’A EMANET OLUNUZ.

Bir Cevap Yazın

Mail adresiniz 3. şahıslarla paylaşılmayacaktır. * işaretli alanların doldurulması zorunldur.

Yorum yaparken aşağıdaki HTML taglarını kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>