17. CÜZ KUR’AN-I KERİM MEAL SORULARI

Resim---Kopya

1. Öfkelenerek kavmini terk eden ve ayette “Zün-Nûn”(balık sahibi) olarak zikredilen peygamber aşağıdakilerden hangisidir?(21/87)

 a) Hz. Musa (as)

 b) Hz. Üzeyir(as)

 c) Hz. Yunus(as)

 d) Hz. Eyüp(as)

 2. “Onu göreceğiniz gün, her emzikli kadın emzirmekte olduğunu unutur ve her hamile kadın da karnında taşıdığını düşürür. İnsanları sarhoş görürsün; hâlbuki onlar sarhoş değildir.” Ayet mealinde tasvir edilen an aşağıdakilerden hangisidir?(22/2)

 a) Kıyamet sarsıntısı

b) Deprem anı

c) Helak anı

d) Dünyanın yaratılış anı

3. “Şüphesiz Rabbinin katında bir gün, sizin saydığınız ………. Gibidir.” Ayet mealini doğru bir şekilde tamamlayan ifade aşağıdakilerden hangisidir?(22/47)

 a) Bir gün

 b) Bin gün

 c) Bir ay

 d) Bin yıl

 4. “Eğer yerde ve gökte Allah’tan başka ilahlar olsaydı kesinlikle ………” ayet mealini tamamlayan ifade aşağıdakilerden hangisidir?(21/22)

 a) İlahlar birbiriyle kavga ederdi.

 b) Yer ve gök yok olurdu.

 c) İkisinin de düzeni bozulurdu.

 d) Göğe bir olmasa da yeryüzü yaşanmaz olurdu.

 5. Bütün canlıların kendisinden meydana getirildiği ifade edilen şey aşağıdakilerden hangisidir?(21/30)

 a) Toprak

 b) Nur

 c) Ateş

d) Su

 6. Kıyamet günü kurulacak adalet terazilerinde kimseye haksızlık edilmemesi için en küçük iş bile bu teraziye getirilecektir. “En küçük” ifadesi hangi ifade ile anlatılmaktadır?(21/47)

 a) Hardal tanesi

 b) Buğday tanesi

 c) Arpa tanesi

 d) Mercimek tanesi

 7. “………. İçin Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık.” Ayet mealinin başında belirtildiğine göre, bu ibadetin muhatabı kimlerdir?(22/34)

 a) İsrail oğulları

b) Hıristiyanlar

 c) Bütün ümmetler

 d) Müslümanlar

 8. Kesilen kurbanların etleri ve kanları konusunda aşağıdakilerden hangisi doğrudur?(22/37)

 a) Onlar, cennette çok güzel kokacaktır.

 b)Bu etler ve kanlar, ahirette, kesenler için şefaatçi olacaktır.

 c) Bunlar, kurban kesenin günahlarına kefaret olacaktır.

 d) Allah’a ulaşan bu etler ve kanlar değil, insanların takvasıdır.

 9.Allah’ın insanlar dışında resuller/elçiler seçtiği varlıklar hangileridir?(22/75)

 a) Şeytanlar

 b) Melekler

 c) Cinler

 d) Hayvanlar

 10. Allah, hem daha önce, hem de Kur’an’da kimleri Müslümanlar olarak isimlendirmiştir?(22/78)

 a) Bütün inananları

b) Hz. İsa(as) ümmetini

 c) Hz. İbrahim(as) ümmetini

 d) Hz. Muhammed (saa) ümmetini

 11. “Her nefis/can ………. Tadacaktır. Sizi bir imtihan olarak hayır ile de, şer ile de deniyoruz. Ve yalnız bize döndürüleceksiniz.” Ayet mealinde boş bırakılan yere getirilmesi gereken ifade aşağıdakilerden hangisidir? (21/35)

 a) Cehennem azabını

b) Ölümü

 c) Cennetteki nimetleri

 e) İmanın tadını

12. Kavminin inandığı putları kırıp ta balayı putların en büyüğünün üzerine asan ve böylece onlara öğüt veren peygamber aşağıdakilerden hangisidir?(21/58)

 a) Hz. Musa(as)

 b) Hz. Yahya(as)

 c) Hz. Zekeriyya(as)

 d) Hz. İbrahim(as)

 13.Bir ekin tarlasına giren koyunlar hakkında hüküm verme meselesi hangi peygamberlerle ilgili olarak anlatılmaktadır?(21/78)

 a)Hz. Musa(as) ve Hz. Harun(as)

 b) Hz. Zekeriyya(as) ve Hz. Yahya(as)

 c) Hz. İsa(as) ve Hz. Yahya(as)

 d) Hz. Davud(as) ve Hz. Süleyman(as)

 14. Kendisine pek çok özellik yanında zırh yapma sanatı da verilen peygamber aşağıdakilerden hangisidir?(21/79-80)

 a) Hz. Süleyman(as)

 b) Hz. Davud(as)

 c) Hz. Yakup(as)

 d) Hz. İlyas(as)

 15. Pek çok olağanüstülükler yanında, emrine şeytanlardan dalgıçlık yapanların da verildiği peygamber aşağıdakilerden hangisidir? (21/81-82)

 a) Hz. Yusuf(as)

 b) Hz. Musa(as)

 c) Hz. İsa(as)

 d) Hz. Süleyman(as)

 16. “ Şüphesiz ben bir derde uğradım, sen ise merhametlilerin en merhametlisisin.” Diye niyazda bulunan ve bu niyazı kabul edilip bütün dertleri giderilen, sabrıyla meşhur peygamber aşağıdakilerden hangisidir? (21/ 83)

 a) Hz. Lut(as)

 b) Hz. Eyüp(as)

 c) Hz. Musa(as)

 d) Hz. İsa(as)

 17. Kıyametin kopuş anında gökyüzünün nasıl olacağına dair yapılan benzetme aşağıdakilerden hangisidir? ( 21/104)

 a)Denizler gibi kaynamaya başlayacaktır.

 b) Paramparça edilmiş bir yaprak gibi olacaktır.

 c)Yazılı kâğıt tomarları gibi dürülecektir.

 d) Cehennem alevleri gibi kızaracaktır.

 18.Müslümanlara cihat izni verilmesinin sebebi aşağıdakilerden hangisidir? ( 22/39)

 a) Müslümanların cihada katılıp katılmayacaklarını denemek

 b) Kendilerine savaş açılması ve bunun sonucu olarak zulme uğramış olmaları

c) İnkâr edenlerden intikamlarını almaları

d)Düşmanlarını sindirmeleri ve çevreye korku salmaları

19. Gökyüzü neye benzetilmektedir? (21/32)

 a) Korunmuş bir tavan

 b) Bulutların yüzdüğü bir denizi

 c) Rahat bir döşek

 d) Geniş bir vadi

 20. Tavaf edilmesi emredilen ev/ mabed (Kâbe) hangi özelliğiyle zikredilmektedir?(22/29)

 a) Güzel

 b) Mübarek

 c) Eski

 d) Taştan

 

16. CÜZ KUR’AN-I KERİM MEAL SORULARININ CEVAPLARI

1-A,2-D,3-C,4-B,5-A,6-B,7-D,8-C,9-D,10-C,

11-D,12-D,13-A,14-C, 15-D,16-C,17-B,18-A,19-C,20-B

 

Bu yazılar da ilginizi çekebilir

2 Yorum

  1. 1

Bir Cevap Yazın

Mail adresiniz 3. şahıslarla paylaşılmayacaktır. * işaretli alanların doldurulması zorunldur.

Yorum yaparken aşağıdaki HTML taglarını kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>